Konsumera dig till lycka

Kan lycka köpas för pengar?

Rent instinktivt tror jag att en klar majoritet av Sveriges befolkning skulle svara NEJ på den frågan. Eventuellt efterföljs ”nejet” med ett tillägg i form av …nej men det underlättar. Genom uppfostran och otaliga sagoböcker har vi sedan barnsben fått lära oss att lycka inte kan köpas. Men hur ligger det till egentligen?

Handelshögskolan i Göteborg (Centrum för Konsumtionsvetenskap) undersöker årligen hur konsumtionen i Sverige utvecklar sig och har dessutom den goda smaken att samtidigt undersöker hur konsumtionen korrelerar med människans lycka och välbefinnande.

Enligt rapporten tycks vi faktiskt bli lyckligare av att konsumera. Det finns ett samband mellan total konsumtionsnivå och lycka bland den svenska befolkningen. Sambandet förklaras delvis av inkomstens effekt på lyckan (vilket i sig är intressant), men även då inkomstskillnader exkluderas finns ett tydligt samband mellan konsumtion och välbefinnande.

Rapporten i sin helhet innehåller mycket av intresse och jag kommer säkert få anledning att återkomma till den. För den extra intresserade kan jag rekommendera att läsa rapporten i sin helhet. Rapporten finner du här.

Nu handlar ju den här sidan till stor del om sparande, men om ni känner att ni behöver köpa er lite extra lycka skall ni enligt studien lägga era pengar på…

  • Utlandsresor
  • Välgörenhet
  • Mat

… men undvika konsumtion av…

  • Kläder
  • Möbler
  • Hemelektronik

Då vet vi hur det ligger till med pengar och lycka. Eller?

Det finns naturligtvis studier som inte kommer fram till samma slutsats. Vi får helt enkelt återkomma i den här frågan…

/bankiren

 

Taggar: , ,
Publicerad i Konsumtion