Bli rik på guld

Bli_rik_på_guldprisrasetDet har väl undgått få att di.se i allt större utsträckning skriver artiklar för att underhålla snarare än att belysa viktiga ekonomiska frågor. Det råder helt säkert olika meningar om huruvida det är en positiv utveckling eller ej – men naturligtvis skriver redaktionen de artiklar som genererar mest återkommande läsare.

Men en av dagens rubriker är ju bara för bra för att inte kommentera. Det är ju bara att hoppas att alla som läser artikeln verkligen ser det som just underhållning.

”Di.se tipsar om hur du gör för att spekulera i den pressade metallen”

Det borde väl säga sig självt att om du inte ens vet hur du går tillväga för att spekulera i en fortsatt nedgång för guldpriset – då är du förmodligen inte kapabel till att avgöra huruvida guldet är övervärderat eller ej.

Nu tror jag inte att det är särskilt många sparare som spekulerar i guldpriset – men utbudet av olika typer av mer eller mindre märkliga investeringsprodukter ökar kontinuerligt. Anledningen är naturligtvis att utställarna och förmedlarna har större möjlighet att ta betalt för komplicerade produkter som gemene man inte förstår.

Naturligtvis finns det spännande finansiella produkter, men grundregeln är alltid:

Om du inte fullt ut förstår produkten – då är den inte för dig!

Det räcker inte med att du nästan förstår vad din rådgivare säger. Om du inte är kapabel att återberätta vad produkten består av, vilka avgifter som är kopplad till den samt vad som händer med värdet vid alla (o)tänkbara scenarier – då bör du nog fundera på om du inte ska nöja dig med en mindre komplicerad produkt.

Men åter till där jag inledde. Jag klandrar inte Dagens Nyheter för att de skriver denna typ av artiklar. Förmodligen genererar det intäkter. Jag läste ju själv artikeln – och gör även här gratis reklam för dem. Till deras försvar kan också nämnas att de faktiska vid upprepade tillfällen nämner att det är en riktigt riskfylld strategi.

Avslutningsvis, spotpriset är i skrivande stund 1365 USD / troy oz. Om priset skall fortsätta ner eller ej kan jag bara spekulera i. Det som jag känner mig helt säker på dock på att kortsiktig spekulation inte är något för mig.

/Bankiren

Publicerad i Nöje