Att spara skall vara ett nöje

Verbet spara ger inte omedelbart särskilt många goda associationer. Snarare förknippas det lätt med något tråkigt, en börda eller ett ”måste”.

Så borde det inte vara!

Att spara skall vara något roligt. Men istället för att försöka påverka min hjärnas associationer föredrar jag att istället kalla ”att spara” för att bygga kapital.

Men för att sparandet, eller kapitalbyggandet, skall bli roligt räcker det förmodligen inte att enbart byta definition. Bara för att jag ”bygger kapital” innebär det inte att jag njuter av att flytta en summa pengar från lönekontot till en långsiktig investering. Att avstå från något jag verkligen vill ha idag till förmån för något vagt i framtiden kan vara lång ifrån härligt.

För att hitta glädje i sparandet brukar jag ge fyra rekommendationer:

1. Månadsspara med autoöverföring
Denna rekommendation möts vanligtvis av en gäspning. Det vet väl ”alla” att man ska eller bör lägga undan en del av lönen varje månad för framtida behov. Återigen dessa ord som osar krav och negativet. Men det fina ligger i autoöverföringen. Tanken är att du aldrig skall se pengarna på lönekontot – de skall aldrig uppfattas som disponibla. De skall bara bygga upp ditt kapital utan att det känns som en uppoffring.

2. Avstå inte från de saker du verkligen gillar
Förutsatt att du inte lever över dina tillgångar, tycker jag alltid att du skall prioritera dina viktigaste intressen och glädjeämnen idag framför ett stort sparande. Se till att prioritera idag – du vet aldrig vad som händer framöver. Det viktiga handlar om att ta bort onödiga utgifter som inte ger dig något större värde. Det är dessa utgifter som skall omvändas till ett sparande. Börja med att se över dina abonnemang. Ställ dig frågan om du varje månad vill betala flera hundralappar för att få tillgång till 20 tv-kanaler. Är du tv-fantast kanske det är väl spenderade slantar. Om inte, tycker jag att du omedelbart skall avsluta ditt abonnemang och använda pengarna till att bygga ditt kapital istället.

Det var de två första rekommendationerna. Inga råd som gör att jag vinner några priser eller får stående ovationer. Men det är två råd som verkligen är agerbara och gör skillnad. Så om du inte redan arbetar efter dessa två principer – se till att fixa det tills imorgon. Då fortsätter jag med de två andra tipsen som berör målsättning och inspiration…

/bankiren

Taggar: , , ,
Publicerad i Spara