Hög efterfrågan på kapital ger höga räntor?

börsen

Är du en av de lyckliga som faktiskt har ett sparkapital?

Rubriker om den ekonomiska krisen avlöser varandra. Nationer med skenande skuldsättning eller banker med extrema kreditförluster. Sverige framställs ibland som ett föredöme - samtidigt är väldigt många hushåll i Sverige extremt skuldsatta.

Du som har varit ”duktig” och har ett sparkapital – borde inte efterfrågan på dina pengar vara stor? Borde inte du få riktigt bra betalt för att låna ut dina pengar? Det kan man tycka. Men styrräntorna visar något helt annat. Centralbankernas iver till att få upp konsumtionen kortsiktigt är betydligt viktigare än att uppmana till ett sunt sparande.

I dessa tider blir det allt viktigare att se över var och hur du placerar dina pengar. De mest grundläggande råden gäller som vanligt. Se till att ha en riskprofil som passar din livssituation och fördela dina tillgångar i olika typer av tillgångar. Men det som jag alla dagar i veckan predikar, se till att det är du och inte banken eller annan mellanhand som får kompensationen för:

- den risk du tar i ditt sparande

- att du avstår från att konsumera idag

Banker och andra mellanhänder är inte onda eller inkompetenta. Men var försiktig med deras avgifter. Satsa på produkter som är enkla att förstå och har låga eller inga avgifter. Vill du vara på aktiemarknaden med en (stor) del av ditt kapital men ändå reducera riskerna, satsa på:

- Stora etablerade investmentbolag, eller…

- Breda fonder med låga eller inga avgifter

Men framför allt. Lyssna inte blint på din ”personliga bankman” eller ”rådgivare”. Lyssna inte heller bara på mina råd. Ta dina egna beslut – baserat på ditt egna sunda förnuft.

Ta dina egna beslut. Se till att avkastningen på kapital tillfaller dig. Eller kort och gott.

Bli din egen bankir!

/bankiren

 

Taggar: , , ,
Publicerad i Spara