När blir du miljonär?

Tid till miljonärÄr det en relevant frågeställning?

- Förmodligen inte.

Dagen då värdet på dina tillgångar överstiger miljonen (om du inte redan är där) kommer du antagligen inte vara lyckligare är någon annan dag. Glädjen över ditt sparande kommer nå sitt klimax då du kan realisera ditt mål som inte är uttryckt i monetära termer. Öppna ett bed-and-breakfast på Öland, flytta till Florida eller realisera din dröm om att bli deckarförfattare. För de flesta av oss kräver detta ett kapital.

Om du är en av dem som säger att;

- Det där kan jag uppnå utan sparat kapital!

I så fall är inte min avsikt att hålla dig tillbaka. Det är underbart med människor som vågar satsa på det de tror på.

För de som, likt mig, är mer riskaverta behövs en rejäl trygghet i form av kapital innan vissa saker kan realiseras. Många är helt enkelt inte beredda att äventyra familjens försörjning genom att säga upp från sitt trygga arbete till förmån för en osäker karriär som författare alternativt ta ett stort banklån för att köpa den charmiga men ack så nedgångna gården på Öland. För oss blir sparandet viktigt!

Om du behöver 1 miljon för att realisera dina mål. Hur lång tid tar då detta?

Ja, naturligtvis beror det hur mycket du sparar och hur väl du lyckas med dina investeringar. Nedan har jag illustrerat hur lång tid det tar att nå miljongränsen med ett månatligt sparande på 1000, 3000 respektive 5000 kronor. I exemplet räknar jag med en årlig realavkastning på 7 % – vilket baserat på historisk data är realistiskt vid en bred investeringsportfölj i aktier.

Sparar (och investerar) du 1000 kronor i månaden estimeras ditt kapital vara värt 1 miljon om 28 år. Kan din dröm vänta så länge? Om svaret är nej får du gå igenom din ekonomi igen för att se om du inte kan spara mer per månad – alternativt öka ditt risktagande.

Det viktiga är att du gör en kalkyl och anpassar den efter dina egna mål. Hur mycket kapital behöver du för din dröm – och när skall målet vara uppnått.

Framöver ska vi se närmare på hur stor del av tillväxten som kommer från de faktiska insättningarna och hur mycket som kommer från faktiskt avkastning. Det kommer att bli intressant!

/bankiren

Taggar: , ,
Publicerad i Spara