Se ditt kapital växa

Idag fortsätter vi råd 3 och 4. Dessa handlar om att göra sparandet roligare och mer inspirerande.

3. Se kapitalet växa
Följ kontinuerligt upp hur dina besparingar utvecklar sig. Är du igång med ett månatligt sparande kommer du snabbt se hur dina besparingar växer. Lägg till avkastningen till detta så inser du snart att det inte behöver gå tid förrän du börjar få bra avkastning på ditt kanske än så länge ganska blygsamma kapital. Inspireras genom att illustrera utvecklingen i grafer eller extrapolera framåt och uppskatta när du kan nå ditt första delmål – dina första 10 kSEK, 100 kSEK eller första miljon.

Har du negativ avkastning över en period. Vad du en gör. Sluta inte att månadsspara. Visst är det tråkigt när dina tillgångar minskar i värde – men försök att se det som en möjlighet att få mer för din månatliga investering. Med tiden kommer det att betala sig.

4. Vad vill du uppnå.
Ett stort kapital kan vara en trygghet i sig – men om du inte har ett mål för kapitalet tycker jag inte att det tillför särskilt mycket till ditt liv.

I tillägg till att sätta upp tydliga mätbara mål som t.ex. ett portföljvärde på 500 000 inom 5 år är det enligt mitt tycke minst lika viktigt att ha ett mer mjukt mål. Något som säger varför du behöver tillgångarna snarare än hur mycket det skall vara.

Själv eftersträvar jag oberoende. Pengar skall inte vara en faktor när jag bestämmer vad jag skall jobba med eller ej. Jag vill säkra att jag vid varje tillfälle kan välja exakt vad jag vill göra för stunden. Vill jag ta tjänstledigt i ett år för att göra volontärarbete, gå i kloster eller starta upp ett nytt bolag så skall jag kunna göra det utan att oroa mig för min familjs försörjning.

Målet är förmodligen något annat för dig. Oavsett vad det är – så är det viktigt att det finns där. Kanske är det att kunna köpa ditt drömhus, starta upp ett eget bageri eller genomföra en världsomsegling. Du väljer själv – så länge det inte är ett rent monetärt mål, för pengar i sig gör ingen lycklig.

/bankiren

Taggar: , , ,
Publicerad i Spara