Euro eller SEK? Jag hade kanske fel…

5_Euro_sedel

Det där med att erkänna sina egna misstag är inte så lätt. När jag det 14:e september 2003 gick till vallokalen var jag helt säker på min sak: 

- Självklart skall vi gå med i EMU!

Under en mycket lång tid har jag stått fast vid den åsikten. Olika valutor inom Europa känns ju inte bara riktigt mossigt och konservativt. För privatpersoner är det opraktiskt med olika valutor vid resan mellan olika länder. För företag medför olika valutor en rad med bekymmer, bland annat valutarisker.

Men med tanke på de ekonomiska problemen i Europa i allmänhet, och i Euro-zonen i synnerhet, så är jag väl idag inte helt ledsen för att vi har kvar vår svenska krona. Dock är jag inte stor nog att erkänna att jag hade fel. Jag tar den enkla vägen och använder politiker-retorik, något i stil med:

”Baserat på den information som fanns tillgänglig på valdagen – så fattade jag ett korrekt beslut”.

Jag ser fortfarande en stor potential i en gemensam valuta. Dock har jag mist förtroendet för att ”Europa” är kapabel att hantera den. Det första steget till misslyckandet skedde redan 2002 då både Frankrike och Tyskland bröt mot konvergensreglerna. Inte nog med att de bröt mot överenskommelserna – de ställdes inte heller till svars för det. Några böter var det inte tal om. Efter det kändes inte kraven på budgetbalans och statsskuld särskilt viktiga – vilket idag har fått förödande konsekvenser.

Jag är i grunden en stark anhängare till EU. Men unioner skall fokusera på de ”fyra friheterna” och andra områden där samarbete verkligen har ett värde. Att bygga ett stort mäktigt EU med kolossala budgetar har jag ingen tro på.

Men åter till Euron specifikt. Jag kan erkänna att jag hade en övertro på valutaunionen. Och med tanke på hur saker och ting har utvecklat sig kan jag gå med på att:

- Behåll svenska kronan… men ändå inte!

Vi kan behålla vår kära SEK. Men som alltid finns det ett villkor – att vi avskaffar kontanterna. Finns väldigt få anledningar att hålla fast vid detta gamla betalningssystem. Vid ett senare tillfälle skall jag utveckla hur det skall gå till och hur vi överkommer alla ”problem” i det kontantlösa samhället.

Om 10 år kanske det kommer visa sig att ett kontantlöst samhälle var helt fel att gå – men då kommer jag bara säga:

”Baserat på den information som fanns tillgänglig då – så gjorde jag helt rätt bedömning”

Hälsningar Bankiren

 

Taggar: , ,
Publicerad i Uncategorized