Pension: Sjunde AP-fonden, rysslandsfonder eller… whiskey?

WhiskeyTrodde du att din arbetsgivares pensionsavsättningar sitter på ett tryggt bankkonto någonstans? Eller att de åtminstone består av en tillgång som väldigt snabbt kan omsättas till likvida medel? Enligt en artikel i the New York Times kan du kanske inte vara helt säker…

Amerikanska och brittiska bolag blir allt mer kreativa i sin strävan att minska underskotten till sina pensionsavsättningsfonder. Dairy Crest, ett av Storbrittaniens största mejeriföretag, gick nyligen ut och berättade att 20 000 ton cheddarost som ligger på lagring numer utgör en del av deras pensionsfond. Ett annat exempel är tillverkaren av whiskyn Johnie Walker, som har 2 miljoner fat lagrad whisky avsatt till framtida pensioner.

Det kanske inte ligger något fel i detta – så länge det är möjligt att omvandla tillgångarna till likvida medel. Men hur enkelt är det praktiken?

Pension Benefit Guaranty Corporation, en organisation underställd den amerikanska staten, tar över tillgångar och skulder för pensionsfonder som misslyckas med sina utbetalningar. I exemplet nämns många intressanta övertagna tillgångar som inte omedelbart kan omvandlas till likvida medel. Eller vad sägs om:

  • Vattenrättighet i Mojave-öknen
  • Oljekälla
  • Grisslakteri
  • Pantbrev för en flygplatsterminal
  • Insats i ett företag omvandlar kärnbränsle

Och innan du förfasas över hur de privata företagen beter sig… de amerikanska staterna är inte bättre själva. Som exempel nämns staten Alabama som ”garanterar” sina pensionsavsättningar med  11 golfbanor, ett antal hotell samt några span. Som väl är, så passar ju golf ganska bra som pensionärsaktivitet – om nu dessa tillgångar skulle vara omöjliga att sälja.

Trevlig valborgsmässoafton!

/bankiren

 

Taggar: , ,
Publicerad i Uncategorized